Bez jakich artykułów higienicznych nie obejdzie się żadne gastro?
Czystość to podstawa funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. Niehigieniczne warunki w miejscu, w którym przygotowuje się posiłki, są zupełnie niedopuszczalne. Chodzi przecież o zdrowie i bezpieczeństwo gości. Właśnie dlatego każda restauracja musi regularnie zaopatrywać się w odpowiednie artykuły.
Niezbędne środki czystości dla gastronomii, czyli jakie?
W lokalach gastronomicznych trzeba używać nieco innej chemii niż w domach. Mowa tu oczywiście o produktach profesjonalnych. Wyróżniają się one przede wszystkim większą skutecznością działania w porównaniu do standardowych odpowiedników. Podpowiadamy, że tego rodzaju artykuły najlepiej kupować w hurtowni. Środki czystości dla gastronomii są tam dostępne w atrakcyjnych cenach, co przekłada się na niemałą oszczędność finansową.
Do podstawowych środków czystości dla gastro należą:
- preparat do dezynfekcji powierzchni,
- płyn i nabłyszczacz do zmywarek automatycznych,
- odkamieniacz i odtłuszczacz,
- środek do mycia ekspresów kawowych,
- preparat do czyszczenia piekarników,
- płyn do mycia i dezynfekcji sanitariów.
Artykuły higieniczne do lokalu gastronomicznego – co jeszcze się przyda?
Powyższe produkty to zupełna podstawa, bez której nie można mówić o utrzymaniu czystości. Niezbędne okażą się także inne produkty, takie jak np. papier toaletowy i ręczniki papierowe. Wykorzystują je zarówno pracownicy, jak i goście lokalu. Oczywiście nie obędzie się bez mydła w płynie, a także żelu dezynfekcyjnego do rąk.
Pozostając w temacie toalet, należy wspomnieć także o nakładkach sedesowych. Rzadko kiedy można spotkać je w restauracjach, jednak zdecydowanie warto zdecydować się na ich zakup. Zapewniają one komfort gościom lokalu, co niewątpliwie przełoży się na ich ogólną ocenę danego miejsca.