Jak często wymieniać końcówki do mopa stosowanego w gastronomii?
Stosowanie odpowiednich artykułów do sprzątania jest w przypadku lokali gastronomicznych niezwykle istotne. W przestrzeniach tego typu czystość ma kluczowe znaczenie. Wynika to z tego, że jest w ich przyrządzane i podawane jedzenie. Jednym z ważniejszych artykułów do sprzątania jest mop. Czy wiesz o tym, jak często należy wymieniać jego końcówkę, by zachować higienę w sprzątanym wnętrzu? Sprawdź to!
Kiedy należy wyrzucić końcówkę do mopa do kosza na śmieci?
Choć bardzo chcielibyśmy podać Ci konkretny okres, w którym końcówka mopa nadaje się do użycia, to nie możemy tego zrobić. Wynika to z kilku przyczyn. Jednym z powodów, dla których trudno określić wytrzymałość mopa, jest to, że może być on różnie eksploatowany. Oczywiste jest natomiast, że mop jest wykorzystany w gastronomii znacznie częściej niż w zwykłym gospodarstwie domowym. W związku z tym nie można porównywać maksymalnego czasu stosowania jego końcówki na przykład w restauracji z okresem jej używania w mieszkaniu.
Co wpływa na czas użytkowania jednej końcówki do mopa?
To jednak nie koniec powodów, dla których niemożliwe jest określenie konkretnego terminu wyrzucenia końcówki mopa do kosza na śmieci. W hurtowniach mopów i innych artykułów przeznaczonych do sprzątania dostępne są rozmaite mopy. Materiały, z których produkowane są końcówki do mopa, mają różną specyfikę. W związku z tym niejednakowa jest ich wytrzymałość i chłonność. Np. mopy bawełniane są nieco mniej chłonne niż mopy mieszane, a okres ich przydatności jest krótszy.
Obserwuj więc, w jakim stanie jest Twój mop i na tej podstawie wymieniaj jego końcówkę na nową. Pamiętaj tylko o tym, że im częściej będziesz to robić (tj. wymieniać końcówkę mopa), tym większą higienę zachowasz w sprzątanym pomieszczeniu – co w gastronomii ma ogromne znaczenie.